J4 stable

Upgrade Joomla! 3 naar Joomla! 4

Wij hebben al meerdere upgrades naar Joomla! 4 uitgevoerd en hebben inmiddels wel de nodige ervaring. Bij deze migratie/upgrade komt wel wat kijken, daarover geven we graag meer inzicht via dit artikel.

Maak een goede backup

Voordat we beginnen, maak een goede backup! Naar Joomla! 4 migreren is een major update, deze is ingrijpend en heeft vrijwel zeker gevolgen voor de website. Tijdens deze upgrade kunnen zaken misgaan, waardoor de website geheel of gedeeltelijk niet meer zal functioneren. Op die momenten is het fijn dat er een backup terug gezet kan worden.

Update naar de laatste versie van Joomla! 3.10.x

Joomla! versie 3.10.x is speciaal gemaakt om de migratie naar Joomla! 4 zo soepel mogelijk te laten verlopen. Update dan ook uw Joomla! website eerst naar deze (meest recente) versie om meer inzicht te krijgen in welke stappen ondernomen moeten worden en potentiële problemen te analyseren en te voorkomen.

Doe alle updates van alle uitbreidingen

Ga ook naar het standaard update scherm 'Extensies > Beheren > Updaten' van de website om daar alle uitbreidingen te updaten. Houd hierbij rekening met de standaard zaken, zijn er bijvoorbeeld overrides gedaan in uw website controleer of vraag na of u gewoon kunt updaten.

Gebruikt u bepaalde uitbreidingen niet meer? Dit is een mooi moment om deze te deactiveren en te deïnstalleren. Dit kan via het Extensie beheer scherm 'Extensies > Beheren > Beheren'. Vuistregel is hoe minder uitbreidingen hoe beter, elke extra uitbreiding is meer werk aan onderhoud en meer kans op problemen bij deze upgrade naar Joomla! 4.

Controleer de hosting / de vernieuwde technische specificaties

Een nieuwe versie betekent ook nieuwere minimale en aanbevolen server-software vereisten. Controleer deze om te weten te komen of de hosting correct is ingesteld. In Joomla! 3 gaan we naar 'Systeem > Systeeminformatie' om te kijken wat de huidige software versies zijn.

Bekijk deze goed en controleer of deze overeen komen met de nieuwe systeemvereisten van Joomla! 4. Mocht dit niet het geval zijn, bij de meeste hosts is het mogelijk deze instellingen aan te passen zodat deze wel overeenkomen. Let hierbij op wat u doet, het komt voor dat de website op dit moment uitbreidingen gebruikt die niet compatibel zijn met de nieuwe server-software. Zo kan u in de situatie komen dat u (tijdelijk) een uitbreiding dient de deactiveren of in zijn geheel moet vervangen.

Doe de Joomla! 4 'Voor-update controle'

Meer informatie: https://docs.joomla.org/Pre-Update_Check

Zoals gezegd; Joomla! 3.10.x is gemaakt om de update soepel te laten verlopen. Start dan ook door te gaan naar 'Componenten > Joomla! update' en druk rechtsboven op 'Opties'. Vervolgens is het mogelijk met een dropdown venster te kiezen voor het updatekanaal 'Volgende Joomla'. Druk daarna linksboven op 'Opslaan en sluiten'. Hierna zijn allerlei migratie controles zichtbaar die nodig zijn om te controleren of de update naar Joomla! 4 mogelijk is.

Refererend aan de vernieuwde technische specificaties worden er geautomatiseerd controles gedaan, zoals deze 'Voor-update controle':

Screenshot 2022 05 31 at 13 33 30 Joomla update JACCS Beheer

Deze controle is er voor de server-software (zoals hierboven afgebeeld), maar ook voor alle geïnstalleerde uitbreidingen van de website. Zo zien we precies welke uitbreidingen niet compatibel zijn met Joomla! 4, zoals in het voorbeeld hieronder afgebeeld:

Screenshot 2022 05 31 at 13 33 30 Joomla update JACCS Beheer

Loop al deze meldingen na

De meldingen zijn allereerst te voorzien van meer details, die knop zien we rechtsboven in het scherm. Ontwikkelaars van de uitbreidingen kunnen al maanden via hun updates doorgeven of -en zo ja welke versie van- hun software compatibel is met Joomla! 4. Het is essentieel dat deze gehele lijst wordt afgewerkt, dit kan veel werk zijn of dit is zo gedaan.

Essentieel is dat er na deze update controle geen uitbreidingen worden gemeld als 'Update noodzakelijk':

Screenshot 2022 06 03 at 11 16 29 Joomla update JACCS Beheer

Belangrijk is dat er na deze update controle geen uitbreidingen gemeld worden als 'Update-informatie niet beschikbaar':

Screenshot 2022 06 03 at 11 16 29 Joomla update JACCS Beheer

In het beste geval is er nog maar een lijst over, de lijst 'Geen update vereist':

Screenshot 2022 06 03 at 11 17 58 Joomla update JACCS Beheer

Verwijder of vervang overbodige/verouderde uitbreidingen

Deze lijst nalopen is van deze migratie het meeste werk. Zie dit als een grote beurt van een auto en een lean-sessie in één. Doe maar eens een kast open op kantoor, haal alles eruit, maak de kast schoon en doe één voor één de spullen er weer in nadat er nagedacht is of het item nog nodig is of vervangen moet worden met een (beter) alternatief. In feite doen wij hetzelfde met de software van de website.

Update Joomla! 3.10.x naar Joomla! 4

Zodra de lijst naar tevredenheid is afgewerkt is het mogelijk de update naar Joomla! 4 uit te voeren. Ga hiervoor (opnieuw) naar 'Componenten > Joomla update' en selecteer het tabblad 'Live update'. Druk dan onderaan op de knop 'Installeer de update'. Lukt dit niet, dan is dit pas mogelijk na het aanvinken van de waarschuwingsmelding. Lees deze waarschuwing goed, er wordt simpelweg gewaarschuwd voor mogelijk problemen, omdat niet duidelijk is of alle uitbreidingen compatibel zijn.

De update duurt meestal niet lang, wij hebben er nu een aantal gedaan en niet langer dan 2 minuten hoeven wachten. Na de update wordt de nieuwe Joomla! interface geladen en wordt het volgende scherm weergegeven:

Screenshot 2022 05 30 at 14 06 32 Uploaden updaten Hoveniersbedrijf Robert Peters Beheer

Na-update check

Begin met de updatebron weer op 'standaard' te zetten, dit doen we via 'Systeem > Update > Joomla' dan rechtsboven de knop 'Opties' zet daarna deze weer op 'Standaard' en druk linksboven op 'Opslaan & sluiten'.

Dan zijn er meestal direct na de migratie naar Joomla! 4 updates van uitbreidingen beschikbaar. Doe deze dan ook direct. Controleer ook of alles goed gegaan is, test of alle functies -die u het meeste gebruikt- nog werken. Wij hebben overigens nog geen vreemde dingen meegemaakt, maar testen is altijd beter dan problemen niet door hebben.

Doe ook weer even een backup, dit is een mooi moment om deze direct na de upgrade (en updates) te doen.

Testen testen testen

Komen we bij testen, essentieel na dit soort migraties. Zowel zichtbaar voor u alsmede achter de schermen is er veel verandert. Belangrijkste is dat u de website controleert op de lay-out nog naar wens is, formulier(en) en/of downloads nog werken. Heeft u andere functionaliteiten? Test deze ook even.

Werkt alles naar wens, nogmaals een backup en klaar zijn de werkzaamheden; u heeft nu een werkende Joomla! 4 website.

Migratie/Upgrade naar Joomla! 4 uitbesteden?

Voor al onze klanten met een Service overeenkomst wordt de update door ons uitgevoerd. Uiteraard ontvangt u hierover bericht met alle belangrijke informatie. Heeft u (nog) geen Service overeenkomst en wilt u dat wij deze upgrade voor u uitvoeren? Dat is mogelijk, neem contact op, wij zijn u graag van dienst!

 

Heeft u hulp nodig met een migratie naar Joomla! 4? Neem dan contact op.

Hieronder een greep uit de websites die wij hebben gemaakt:

Wij zijn actief betrokken bij

Joomla! 3 Certified Administrator
MeerBusiness Haarlemmermeer
Gecertificeerd
OVHZ

linkedin light

JACCS
Roeland van Anholt

Faustlaan 72
2152 PJ  Nieuw-Vennep

T: 0252-258161
E: